Każdy lokal gastronomiczny wymaga odpowiedniego wyposażenia. Pod innym kątem jest urządzana część przeznaczona dla klientów, a pod innym – dla obsługi. Bardzo ważne jest to, aby zaplecze kuchenne było zorganizowane w taki sposób, by praca w tym pomieszczeniu przebiegała sprawnie. To ważne w kontekście jakości usług świadczonych przez dany lokal – o ten zaś aspekt w dobie bardzo silnej konkurencji trzeba dbać. Jeśli chcesz uzyskać na temat więcej informacji, koniecznie zajrzyj tu.
Regały na użytek gastronomii
W kuchni każdego jednego lokalu gastronomicznego znaleźć się muszą odpowiednie meble. Oczywiście, należy je dopasować do charakteru całego lokalu – inaczej do kwestii wyposażenia podchodzi się przykładowo w eleganckich restauracjach, a inaczej w rodzinnych pizzeriach etc. Niemniej jednak można wymienić wiele wspólnych dla poszczególnych miejsc elementów. Wśród nich znajdują się chociażby regały metalowe. Na dobrą sprawę ciężko sobie bez nich wyobrazić znakomicie funkcjonującą kuchnię. Regały służą do przechowywania rozmaitych rzeczy – w tym przypadku mogą być to naczynia oraz produkt spożywcze. Osoby zatrudnione w kuchni muszą to wszystko mieć pod ręką, dlatego też dostęp do regałów nie może być w żaden sposób utrudniony. Należy je zatem ustawiać tak, by można było do nich swobodnie podejść i sięgnąć po to, co akurat jest potrzebne. W kuchniach lokali gastronomicznych znajdują zastosowanie zarówno regały stojąc, jak i mobilne – na kółkach.
Dostępne są w rozmaitych wariantach, jeśli chodzi o rozmiary, co zdecydowanie jest ich atutem – dzięki temu można je precyzyjnie dopasować do konkretnych potrzeb. Regały gastronomiczne to w kuchniach ważny element ułatwiający efektywną organizacje przestrzeni. Stosując je, można podzielić kuchnię na różne strefy robocze – np. oddzielić tę część pomieszczenia, gdzie są przygotowywane posiłki od tej części, gdzie zmywa się naczynia. Jak więc zatem doskonale widać, są to wielofunkcyjne meble, których w kuchni zdecydowanie nie może zabraknąć. Jeżeli pragniesz dowiedzieć się czegoś jeszcze na ich temat, zajrzyj tu.
Stal nierdzewna – solidny materiał
Gdzie można się zaopatrzyć w opisywane tutaj regały? Służą temu sklepy specjalizujące się w asortymencie przeznaczonym dla profesjonalnej gastronomii. W branży tej można wyróżnić wiele uznanych i liczących się marek – i na ich produkty należy bezsprzecznie postawić. Wysoka jakość ma co prawda swoją cenę, ale warto w nią zainwestować – zwłaszcza, że jest to wydatek na wiele lat. Obecnie regały gastronomiczne są produkowane w głównej mierze ze stali nierdzewnej. Zastosowanie tego materiału w gastronomii jest jak najbardziej uzasadnione. Stal nierdzewna odznacza się bowiem wyjątkową trwałością i żywotnością. Jest odporna na szereg niekorzystnych czynników takich jak chociażby wilgoć, promieniowanie UV, substancje chemiczne czy uszkodzenia mechaniczne. W kuchni, gdzie panuje dość specyficzny mikroklimat (wysoka wilgotność powietrza) pasuje zatem niczym ulał.
Używana w gastronomii stal musi spełniać wiele wymogów – poddawana jest licznym testom, a o jej jakości świadczą stosowne certyfikaty. Przy tej sposobności warto jeszcze zwrócić uwagę na to, że metalowe regały znajdują zastosowanie nie tylko w kuchniach gastronomicznych. Generalnie są wykorzystywane w różnych branżach. Stanowią m. in. stały element wyposażenia rozmaitych magazynów, gabinetów lekarskich, nie może też zabraknąć ich w sklepach. Aktualnie bardzo popularne są również ich wersje przeznaczone na użytek domowy – to idealna propozycja dla tych osób, które lubią nowoczesny, minimalistyczny styl we wnętrzach bądź też są zwolennikami nietypowych, oryginalnych aranżacji. Niektóre modele regałów są skonstruowane w taki sposób, że można je ze sobą łączyć. To wygodne i praktyczne rozwiązanie, ponieważ jeżeli zachodzi takowa konieczność, można w szybki i prosty sposób zwiększyć powierzchnię potrzebną do przechowywania rozmaitych rzeczy. Ogólnie w zakresie regałów metalowych występuje ogromne zróżnicowanie, co świadczy o sporym zapotrzebowaniu na takie meble.
O regałach metalowych – funkcje i zastosowanie 3
21 lis 2013 | System grzewczy
Tags: regały metalowe
A możecie napisać coś na temat parametrów regałów metalowych? Na co patrzeć przy zakupie? Oglądałem w necie oferty i mam wrażenie, że one różnią się jedynie wymiarami. Racja?
U nas regały metalowe mamy zastosowane w sklepie, na zapleczu, gdzie leży cały towar. Wiem, że ludzie mają je również tam gdzie trzymają zapasy owoców, przetworów, tj. weki. I radzę kupować od razu porządne regały ze stali nierdzewnej, tylko takie będą miały sens zastosowania i szybko się nie zniszczą. Mamy w sumie 7 dużych regałów – i wystarczy.
Nie tylko wymiarami. Przede wszystkim regały metalowe muszą być… metalowe, a jak się okazuje, wcale nie wszystkie są wykonane z metalu. Kolejna kwestia to pozostałe elementy, poza konstrukcją. Może to być płyta mdf, i tak jest najczęściej, ale również inne materiały. Wiadomo, że półki powinny być przede wszystkim stabilne i należałoby to właśnie dobierać na takich zasadach.